Οι Επιτροπές λειτουργούν συμβουλευτικά και σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύουν το Διοικητικό Συμβούλιο.
Μέλη των Επιτροπών Εργασίας μπορούν να ορισθούν και μη Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (οι δύο Αντιπρόσωποι που αναγράφονται στο έντυπο που έχει σταλθεί από τον Σ.Γ., τα οποία να είναι μέλη του Δ.Σ. του Σ.Γ., όπως και τα επίτιμα μέλη, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.)
Το Δ.Σ. κατά τη 2η συνεδρίασή του αποφάσισε όπως συσταθούν οι ακόλουθες επιτροπές εργασίας για το παρόν σχολικό έτος:
Επιτροπή Κατασκηνώσεων: Τα μέλη που λαμβάνουν μέρος στην επιτροπή κατασκηνώσεων είναι υπεύθυνα για την οργάνωση και ακολούθως τη διεξαγωγή των κατασκηνώσεων που υλοποιούνται κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο στον χώρο της Ομοσπονδίας στη Λόφου αλλά και στην Αγία Νάπα. Επίσης, είναι υπεύθυνα για την δημιουργία του προγράμματος διατροφής, του προγράμματος δραστηριοτήτων, διαγωνισμών αλλά και υπεύθυνα για την εξεύρεση χορηγών.
Επιτροπή Πρόληψης Παραβατικότητας και Κρουσμάτων Χρήσης Ουσιών: Στόχος της εν λόγω επιτροπής είναι η επίτευξη συνεργασίας με διάφορους φορείς ώστε να προβληθούν σημαντικά ζητήματα όπως η νεανική παραβατικότητα, οι ουσίες εξάρτησης, ο ρατσισμός, το bulling κ.α. μέσα από την πραγματοποίηση συζητήσεων και τη συμμετοχή και των μαθητών. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε με τις επιπτώσεις της πανδημίας σε συνάρτηση με την έλλειψη αποτελεσματικής επικοινωνίας στην οικογένεια και τις περιορισμένες επιλογές υγιών τρόπων ψυχαγωγίας, τα πιο πάνω ζητήματα γίνονται επιβεβλημένα. Ως οργανωμένοι γονείς θα πρέπει να στοχεύσουμε στην αλλαγή της νοοτροπίας και της κουλτούρας μας και να επαναφέρουμε αξίες και ιδανικά που φαίνονται ότι στον «βωμό του κέρδους» και του γρήγορου πλουτισμού έχουν τεθεί στο περιθώριο. Συνεπώς, μέσα από την πραγματοποίηση διαλέξεων/συζητήσεων θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία γονιών και σχολείου για καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα της αγωγής των μαθητών.
Επιτροπή Εκπαιδευτικών Θεμάτων: Συζητά θέματα που απασχολούν το εκπαιδευτικό σύστημα και καταθέτει εισηγήσεις για την ειδική εκπαίδευση και γενικά την ενιαία εκπαίδευση η οποία περιλαμβάνει τα παιδιά με μεταναστευτική βιβλιογραφία, τα παιδιά του αναλφαβητισμού και τα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά.
Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας:Να ερευνά και να καταγράφει τα προβλήματα που αφορούν τις εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων, τόσο σε θέματα ασφάλειας αλλά και υλικοτεχνικών προβλημάτων. Επίσης, ασχολείται με την υγιεινή ασφάλεια των παιδιών στους σχολικούς χώρους κυρίως σε θέματα κυλικείου καθώς και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων σε σχολικές μονάδες όπως για παράδειγμα των ντεπόζιτων του πόσιμου νερού. Παράλληλα, ετοιμάζει αναλυτική κατάσταση (ερωτηματολόγιο) με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή η Ομοσπονδία να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε συσκέψεις με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ αλλά και με άλλους φορείς και να προωθεί την επίλυσή τους. Η επιτροπή θα έχει την ευθύνη να διοργανώνει – όπου είναι αναγκαίο – περιφερειακές συναντήσεις στην παρουσία της οικείας σχολικής εφορείας. Τέλος, οφείλει να κατηγοριοποιεί τα προβλήματα για να κατατεθούν στους αρμόδιους φορείς.