Ομιλία: “Το πολυδιάστατο φαινομένο της χρήσης και της εξάρτησης” 19/12/18

Στις 19/12/2018 έγινε παρουσίαση απο τον Πρόεδρο της ΑΑΕΚ (Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου) Δρ. Χρύσανθου Γεωργίου  για το πολυδιάστατο φαινομένο της χρήσης και της εξάρτησης, και τις προκλήσεις που δεν παύουν να εξελίσσονται συνεχώς.

Ο στόχος της ΑΑΕΚ είναι η συνεχής προσαρμογή στα νέα δεδομένα με γνώμονα την έγκυρη, έγκαιρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση στους επαγγελματίες, στα άτομα με θέματα χρήσης, στους γονείς και στους νέους. 

Τα μέτρα και παρεμβάσεις που προωθούνται περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση Αλκοόλ 2013 – 2020 και στο Σχέδιο Δράσης 2017 – 2020.

Η δέσμευση της Πολιτείας, σε ότι αφορά την υλοποίηση των μέτρων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Θεωρούμε ότι πέρα από τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς όμως της Πολιτείας, ιδιαίτερα μπροστά στις σημερινές πραγματικότητες, είναι καθοριστικής σημασίας η συστράτευση όλων όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, σε ένα δυνατό κοινωνικό μέτωπο. Όλοι μας έχουμε χρέος να δώσουμε τη μάχη για τη ζωή, να τη δώσουμε αυτή τη μάχη με εφόδιο την επιστημονική γνώση ώστε η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού να είναι, όσο το δυνατό, πιο δυναμική.

Πάγια προτεραιότητα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων παραμένει η κατάρριψη του στίγματος στην κυπριακή κοινωνία ώστε η χρήση και η εξάρτηση να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της δημόσιας υγείας παρά στη σφαίρα της ποινικής δικαιοσύνης.

Όραμα της Αρχής είναι τα παιδιά και οι νέοι μας να είναι πιο κοντά σε υγιείς τρόπους ζωής, μακριά από εξαρτήσεις.

Πιο κοντά σε αληθινούς τρόπους ζωής, μακριά από εξαρτήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΑΑΕΚ). https://www.naac.org.cy/el/home

Comments are closed.