ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

5 Απριλίου 2023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το φως της δημοσιότητας είδε τις τελευταίες ώρες η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας για την αξιολόγηση του μαθητή στο πλαίσιο του θεσμού των τετραμήνων, προς τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΑΝ, ημερομηνίας 16 Μαρτίου, και η οποία αποτελεί απάντηση επιστολής/ερωτήματα του Υπουργείου ημερομηνίας 10 Μαρτίου.
Μελετώντας τη γνωμοδότηση, διαπιστώνουμε ότι η Συνομοσπονδία δικαίως ζητούσε καθ΄ επανάληψη την εφαρμογή της αναγωγής της βαθμολογίας των γραπτών εξετάσεων Α τετραμήνου, εκεί όπου με αποδείξεις είχαν αδικηθεί οι μαθητές/μαθήτριες.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση:
«… η Διοίκηση θα μπορούσε, ενδεχομένως, κατά την κρίση της, να προχωρήσει σε αναγωγή της βαθμολογίας συγκεκριμένων μαθημάτων, τα οποία είναι κοινά και στα οποία έχει παρακαθήσει το σύνολο των μαθητών/μαθητριών ή τα οποία είναι κοινά ανά κλάδο μάθησης….
Εναπόκειται στη Διοίκηση να κρίνει κατά πόσο διαπιστώνονται συγκεκριμένοι λόγοι που να της επιτρέπουν να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο για το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών/μαθητριών….
………οποιαδήποτε αλλαγή των βαθμολογία (προς τα πάνω) μέσω της μεθόδου της αναγωγής των βαθμολογιών, ως μέτρο που θα ληφθεί με απόφαση της Διοίκησης, θα μπορούσε να είναι εφικτή, νοουμένου ότι αυτή θα γίνει με ισότιμο τρόπο….. και νοουμένου ότι μόνο ευμενή αποτέλεσμα θα έχει για τους μαθητές/μαθήτριες….»
Δεν επιχαίρουμε γιατί δικαιωνόμαστε που ζητούσαμε αναγωγή, αλλά λυπόμαστε που η Αρμόδια Αρχή αγνόησε τη γνωμάτευση και με ένα απλό «δεν επιτρέπει η νομοθεσία την αναγωγή της βαθμολογίας» έκλεισε το δίκαιο αίτημά μας (όπως διαπιστώνεται) για αναγωγή της βαθμολογίας. Δυστυχώς, παρά τις τόσες αποδείξεις και τις παραδοχές για λάθη και παραλείψεις των ίδιων των λειτουργών του Υπουργείου οι οποίες θυματοποίησαν τα παιδιά μας, η Αρμόδια Αρχή δε θεώρησε ότι συντρέχουν λόγοι που της επιτρέπουν να ενεργήσει με τρόπο που θα έχει μόνο ευμενή αποτέλεσμα στα παιδιά μας.
Επιβάλλεται όπως το Υπουργείο Παιδείας, έστω και την υστάτη, ενεργήσει προς αποκατάσταση της αδικίας που παρουσιάστηκε σε συγκεκριμένα μαθήματα στις εξετάσεις Α τετραμήνου, π.χ. Μαθηματικά και Νέα Ελληνικά Γ Λυκείου και να εφαρμόσει τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας.
Αυτό προστάζει η δικαιοσύνη, σ΄ αυτό συναινεί και η Νομική Υπηρεσία. Ας μπει επιτέλους ένα τέλος στην αδικία, ιδιαίτερα προς τους τελειόφοιτους. Η αναγωγή της βαθμολογίας, εκεί όπου χρειάζεται, είναι νομικά επιτρεπτή. Αυτή τη στιγμή η Διοίκηση του Υπουργείου, καθίσταται ηθικά υπεύθυνη να την εφαρμόσει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Comments are closed.