Προγράμματα

Αδελφοποίηση με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων

Συνεχίστηκε και φέτος η συνεργασία με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων. Μέσα από τις επαφές δόθηκε η ευκαιρία να δούμε, να συγκρίνουμε, να σκεφτούμε, να συνεργαστούμε. Προγραμματίστηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται δράσεις που σκοπό έχουν την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού αλλά και τη δημιουργία νέων πραγμάτων μέσα στα σχολεία μας.  

Μια από αυτές τις δράσεις που με χαρά χαιρετίσαμε είναι το ενδιαφέρον από , σχολεία της Λευκωσίας  να προχωρήσουν σε αδελφοποίηση με αντίστοιχα σχολεία του Δήμου Χανίων. Η Ομοσπονδία παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στα σχολεία που ενδιαφέρονται.

Πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλειας Ατυχημάτων των μαθητών:

  • Τα κριτήρια που καθόρισαν την κατακύρωση της προσφοράς στην Ασφαλιστική Εταιρεία METLIFE ALICO ήταν, σε σχέση με τις άλλες προσφορές, οι εξαιρέσεις σε περίπτωση ατυχήματος, οι χαριστικές πληρωμές που έγιναν σε περιπτώσεις που δεν δικαιούνταν, η αξιοπιστία στις πληρωμές, η εξυπηρέτηση, η στήριξη και η άριστη συνεργασία. Μια υγιής συνεργασία που έχει θετικές επιπτώσεις στα παιδιά μας.
  • Για την νέα σχολική χρονιά, μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 33 σχολεία με περίπου 11500 μαθητές.

Πρόγραμμα Βράβευσης «Αρετήν Επαίνει»

Διοργανώσαμε για 16η συνεχή χρονιά τό Πρόγραμμα βράβευσης, με στόχο την αναγνώριση, την επιβράβευση των μόχθων αλλά και την ενθάρρυνση της προσπάθειας των παιδιών μας στο στίβο του αθλητισμού, του πολιτισμού και των γραμμάτων. Το Πρόγραμμα εφαρμόστηκε και φέτος με την ίδια περσινή μορφή, δηλ. τα τιμητικά διπλώματα δόθηκαν στη διάρκεια των τελικών γιορτών ή όπως έκρινε το κάθε σχολείο ξεχωριστά. Επίσης η Ομοσπονδία βράβευσε τον τελειόφοιτο μαθητή / μαθήτρια που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ΔΔΚ (Δράση, Δραστηριότητα, Κοινωνική Προσφορά) με το χρηματικό ποσό των €50. Φέτος, για ακόμη μία φορά, είχαμε και την σημαντική χρηματική συνεισφορά του ΟΠΑΠ Κύπρου

Σε μια εποχή όπου τα αρνητικά που μπορεί να σχετίζονται με τη δράση των νέων βρίσκουν δυστυχώς ευκολότερα τη θέση τους στα Μ.Μ.Ε., σε μια εποχή κρίσης των αξιών, έλλειψης προτύπων ζωής, όπου το κυνήγι του χρόνου και του χρήματος εύκολα μπορούν να παραμερίσουν την ανθρώπινη και ουσιαστική πλευρά μας, εμείς οι οργανωμένοι γονείς θεωρούμε υποχρέωσή μας να  στηρίζουμε και να προβάλλουμε όλες εκείνες τις ενέργειες, τις αρετές και τις προσπάθειες των παιδιών μας που προσανατολίζουν στα ορθά πρότυπα.

Σύνδεση Ομοσπονδίας με το Κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

Στα πλαίσια της απόφασης μας για στήριξη και συνεχή επαφή με το κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο κατεχόμενο Γυμνάσιο. Από τις εισφορές των Συνδέσμων Γονέων ετοιμάστηκαν φάκελοι με φιλοδώρημα για όλα τα παιδιά που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Δώσαμε επίσης σ’ όλα τα παιδιά πασχαλινή λαμπάδα και πακέτο δώρων που δόθηκε από την CYTA. Επίσης δώσαμε στο Σύνδεσμο Γονέων χρηματικό πόσο για τις ανάγκες του σχολείου. Η επίσκεψή μας συνδυάστηκε με προσκύνημα στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Επιπλέον κατά την παρουσία μας ανακοινώθηκε σε όλα τα παιδιά ότι η Ομοσπονδία Λευκωσίας τους παρέχει δωρεάν συμμετοχή στις Κατασκηνώσεις για το καλοκαίρι.

Η Διευθύνουσα του Γυμνασίου κα Μορφία Ζάουρα, ευχαριστώντας την Ομοσπονδία για την χειρονομία,  τόνισε ότι η επίσκεψη και η βοήθεια μας αλλά περισσότερο η απλή παρουσία μας είναι πολύ σημαντική, καθώς τα παιδιά παίρνουν το μήνυμα ότι δεν είναι αποκομμένα και ανήκουν στο ευρύτερο σύνολο του κυπριακού λαού, ενώ οι εκπαιδευτικοί παίρνουν δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν το δύσκολο τους έργο σ’ αυτό το σκλαβωμένο κομμάτι της πατρίδας μας.

Στις 27 Ιουνίου η Ομοσπονδία, αποδεικνύοντας έμπρακτα για ακόμη φορά τη στήριξη της προς το κατεχόμενο Γυμνάσιο, παρευρέθηκε στην τελική γιορτή του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και έδωσε χρηματικό ποσό στους δύο απόφοιτους.

Άποροι μαθητές

Είναι για μας, τους οργανωμένους γονείς, ένα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο εδώ και χρόνια επενδύουμε και εργαζόμαστε. Συνεχίζεται και φέτος το πρόβλημα, λόγω της οικονομικής κρίσης και δυστυχώς αυξάνεται.  Καταφέραμε, μετά από πιέσεις προς το Υπουργείο Παιδείας, να συμμετέχουμε στην Επιτροπή Πρόνοιας του κάθε σχολείου, ώστε να έχουμε λόγο στον καταρτισμό των καταλόγων των απόρων μαθητών. Πεποίθησή μας είναι ότι εμείς ως γονείς, έχουμε καλύτερη εικόνα, από οποιοδήποτε άλλο, ποιοι είναι πραγματικά άποροι και ποιοι όχι.

Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, πάντα προσεκτικά και με σεβασμό προς τα παιδιά μας, και αν χρειαστεί σε συνεργασία και με άλλους φορείς ώστε το κάθε παιδί που χρειάζεται βοήθεια να την έχει στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων σχολείου και Συνδέσμου Γονέων.

Νεανική Παραβατικότητα/Ναρκωτικά/Ουσίες Εξάρτησης

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σχετικά με την νεανική παραβατικότητα, την βία στα σχολεία και την σεξουαλική κακοποίηση και έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στα θέματα νεανικής παραβατικότητας και εξαρτησιογόνων ουσιών. Ανταλλάχθηκαν απόψεις και εισηγήσεις και τέθηκαν οι βάσεις για συνεργασίες του νέου Δ.Σ που θα προκύψει στην συνέχεια, για αντιμετώπιση του προβλήματος, με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, τη Συμβουλευτική Υπηρεσία του ΥΠΠ, τον Οργανισμό Νεολαίας, την Επίτροπο Προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, τη σχολιατρική  Υπηρεσία, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού  και την Υπηρεσία Καταπολέμησης  Ναρκωτικών.

Ένα θέμα πολυσυζητημένο με αρκετές παραμέτρους και σίγουρα δύσκολο και ακανθώδες. Είναι πεποίθησή μας ότι οι σημαντικότεροι λόγοι που συντείνουν στην εμφάνιση φαινομένων παραβατικότητας και στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι η έλλειψη αποτελεσματικής επικοινωνίας στην οικογένεια, η σχολική αποτυχία, ο απάνθρωπος ανταγωνισμός, οι περιορισμένες επιλογές υγιούς απασχόλησης της νεολαίας, τα κοινωνικά πρότυπα και πολλά άλλα.

Θεωρούμε ότι μέσα από ένα ανανεωμένο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και με συντονισμένες ενέργειες όλων μας μπορούμε να στοχεύσουμε στην αλλαγή της νοοτροπίας και της κουλτούρας μας και να επαναφέρουμε αξίες και ιδανικά που φαίνεται ότι στο βωμό του κέρδους και του γρήγορου πλουτισμού έχουν τεθεί στο περιθώριο.

Η στενή συνεργασία γονιών και σχολείου θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στο δύσκολο έργο της αγωγής των παιδιών και των νέων. Οι γονείς πρέπει να μάθουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα παιδιά και να τους συμπαραστέκονται στις δύσκολες στιγμές τους αλλά και να τα επαινούν για τις επιτυχίες τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να διαμορφωθεί ώστε να αυξάνει τις πνευματικές αντιστάσεις των νέων. Εμείς σαν γονείς ανταποκρινόμαστε σε κάθε πρόσκληση προς αυτή την κατεύθυνση.

Θερινές Κατασκηνώσεις στην Αγία Νάπα

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ομοσπονδία προχώρησε στη διοργάνωση θερινών κατασκηνώσεων στην Αγία Νάπα και στα Χανδριά. Η κατασκήνωση απευθυνόταν στα παιδιά της Α’ και Β΄ Γυμνασίου και πραγματοποιήθηκε σε 6 περιόδους, 2 στα Χανδριά και 4 στην Αγία Ναπα.

Η Ομοσπονδία Λευκωσίας λαμβάνοντας υπόψη και φέτος τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αποφάσισε να μην αυξήσει το δικαίωμα συμμετοχής αλλά παράλληλα με βάση την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς αποφάσισε να προσαρμοστεί στις  επιθυμίες των ίδιων των παιδιών.

Φέτος η διοργάνωση ήταν αποκλειστική ευθύνη της Ομοσπονδίας. Έγινε ο προγραμματισμός για την σίτιση, την ασφάλεια και την ψυχαγωγία των κατασκηνωτών με αγορά υπηρεσιών από την Ομοσπονδία.  Όπως αναφέρω και πιο πάνω πρωταρχικό μέλημα μας ήταν να προσφέρουμε ποιότητα, παρόλο που γνωρίσαμε από την αρχή ότι το κόστος συμμετοχής δεν θα κάλυπτε εξολοκλήρου τα έξοδα.

Η Κατασκήνωση είναι μία πάρα πολύ θετική δραστηριότητα η οποία έδωσε πολλά στα παιδιά, αλλά και σε μας τους διοργανωτές. Οι εμπειρίες και τα συναισθήματα υπερκάλυψαν την κούραση της όλης προσπάθειας που πήρε σχεδόν δύο μήνες

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι ότι πέρα των 320 παιδιών έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμένουν ενημέρωση για την επόμενη χρονιά.

Στην κατασκήνωση φιλοξενήθηκαν δωρεάν παιδιά από το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου καθώς και παιδιά με προβλήματα υγείας, παιδιά με ειδικές ανάγκες και παιδιά από την Παιδική Στέγη Λευκωσίας. Τα παιδιά αυτά όχι μόνο δεν επιβάρυναν το όλο πρόγραμμα, αλλά έδωσαν μαθήματα ζωής τόσο στα άλλα παιδιά, όσο και σε μας.

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς μας, στα ίδια τα παιδιά που μας προτίμησαν και μας κατατάσσουν ως τους καλύτερους διοργανωτές και στους γονιούς που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους.

Θερμές ευχαριστίες στην επιτροπή κατασκηνώσεων, στον εθελοντή καθηγητή Χριστόδουλο Χριστοδούλου και σε όλα τα μέλη που έχουν πραγματικά συμβάλει, με τον κόπο και τον προσωπικό τους χρόνο, για την τεράστια επιτυχία που σημείωσαν οι κατασκηνώσεις.